Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Foto: Parlament de Catalunya

Poc després de perdre el referèndum per la independència d’Escòcia, el Regne Unit va fer eleccions i l’SNP va treure 56 dels 59 escons possibles. La comunitat internacional va entendre clarament que la carpeta escocesa seguia oberta i que aviat hi haurà un segon referèndum.

A Catalunya vam fer un 27S on els que sabem comptar tenim clar que va suposar una clara victòria (48% versus 39%), però és cert que no supera la xifra del 50% i que, per tant, la comunitat internacional difícilment donaria per bona una DUI basant-nos només en aquests resultats. És per això que després del 27S fóra bo donar al món un nou senyal que anés deixant clar que el procés no només continua, sinó que es va reforçant pas a pas.

El 20D el resultat no va ajudar gaire; a Catalunya hi va guanyar En Comú Podem, i l’independentisme només en va treure 17 dels 47 possibles. Tot i que no són les “nostres eleccions”, des de fora la lectura és fàcil de fer. Tots sabem que les condicions a Catalunya per votar el 20D van ser dures, en ple debat per formar govern, moltes tensions entre partits i una pressió mediàtica cap a l’independentisme difícil de suportar. Avui, de cara al 26J, la situació és totalment diferent, l’independentisme ha sabut tirar endavant el seu projecte, s’estan construint les estructures d’Estat, s’avança amb les relacions internacionals (amb moltes dificultats) i es treballa per ampliar la majoria social per quan calgui tornar a convocar la ciutadania.

La qüestió és, per què no utilitzar el 26J per donar un nou cop d’efecte? En el camp internacional tothom hi entén, de vots, i la majoria saben comptar.

Personalment he recolzat des de les eleccions europees el tema de la llista unitària fins al final del procés. Quan era secretari general del CCN, ho feia d’acord amb el posicionament de l’entitat, i ara, convençut com estic de què és el millor, he apostat públicament també per aquesta opció, però ERC l’ha rebutjat de ple. Quina pot ser l’alternativa, doncs, que reforci el procés si no és la llista unitària? Com aconseguir de nou que gran part dels 1,6 milions de vots de Junts pel Sí tornin a apostar vot per partits independentistes? Per què no es busca una opció que convenci també alguns votants de la CUP a dipositar el vot en clau de país?

Tret d’una llista unitària i transversal, no conec cap altra opció, sincerament, i espero que els partits tinguin algun roc a la faixa amagat (no hi compto gaire) i que ens sorprenguin a darrera hora.

Dit això considero que és una gran errada no aprofitar aquestes eleccions per tornar a demostrar al món que som ben vius i que el nostre procés anirà ràpid i que estem tan decidits com units per assolir-ho. Si els partits no aporten aquest cop d’efecte, ni ho intenten més enllà de comptar els seus vots i diputats, considero que caldrà demanar responsabilitats.

Quins son els objectius que, per mi, caldria assolir en aquestes eleccions?

  1. Que el partit que guanyi les eleccions a Catalunya sigui clarament independentista. Els mitjans internacionals estaran pendents de la foto del 26J, i una victòria independentista tornaria a ser notícia.
  2. Que el percentatge de vots independentistes a Catalunya sigui superior als unionistes en proporcions superiors al 27S. Donat que En Comú Podem es pot suposar que presentarà de nou el referèndum com a opció, caldria que la suma dels partits independentistes tinguessin més del 48% i la dels unionistes menys del 39%
  3. Que a Espanya no es pugui fer cap govern d’esquerres sense la necessitat dels grups independentistes. En aquest punt estic especialment preocupat, ja que una alta abstenció i una llista conjunta de Podem amb IU pot fer que, proporcionalment, aquests grups creixin fins al punt que puguin fer govern amb el PSOE i alguns grups minoritaris de fora de Catalunya. D’aquesta manera, Podem no tindria cap pressa a forçar un referèndum ràpid perquè la investidura estaria assegurada sense ERC i CDC (o com es digui). Això faria que el sector Podem-Colau pogués seguir transitant en la indefinició durant 2-3 anys més, i per tant, el procés embarrancaria perillosament. Ans al contrari, si l’única aritmètica possible és pacte PP amb PSOE, el referèndum queda descartat i el sector En Comú Podem no pot fer altra cosa que decantar-se o dividir-se.

 

Doncs bé, si aquests tres objectius no s’assoleixen, en especial el tercer, caldrà demanar responsabilitats. És evident que amb una llista unitària el primer estaria assegurat, el segon amb molta probabilitat es podria millorar donada la baixa participació que s’espera de sectors més aviat unionistes que van anar a votar massivament el 27S, i el tercer, tot i que no depèn només de nosaltres, en gran mesura el podríem garantir.

Vull recordar que a les eleccions municipals, en les quals també vaig demanar públicament llistes unitàries a les quatre capitals, vam posar en safata que l’alcaldia de Barcelona, cap i casal, quedés en mans d’un partit que no té cap pressa per accelerar el procés i que li donés ales per reconstruir un espai que provoca una clara indefinició a Catalunya.

Aquests dies em vénen al cap situacions que em recorden les que vaig viure el 2008-2010, amb uns partits nacionalistes aïllats de la societat civil com van demostrar les manifestacions de 2010 i 2012. En aquell moment ens vam posar en marxa massivament per compensar-ho, amb nous partits com RCat i SI que van remoure el mapa polític, amb moviments com els de les consultes, amb la creació del CCN, i les primeres passes de l’ANC. En aquell moment, un partit com ERC va haver de fer net passant a la reserva els seus dirigents principals com Puigcercós i Ridao, CIU va tardar, però va haver de posar-se davant del carro, tot i que li ha costat perdre milers de votants.

Estiguem al cas, sembla que podem perdre la propera batalla del 26J, no pas la guerra, òbviament, però caldrà que tots plegats demanem responsabilitats, no podem esperar 2-3 anys més com va passar fa 6 anys.

*Lliureimillor.cat (4/5/2016)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *