cimg9814

En Toni Albà va fer un pregó excel·lent a Pla de Palau, ple d’ironia fina, de sàtira intel·ligent i també d’una dosi humana que sincerament és el que més em va impressionar. Us recomano que el recupereu per la xarxa si no el vau poder veure.

Però no ens equivoquem, no era el pregó de l’Albà com molts mitjans han destacat, fins i tot aquells que no parem de dir que són els nostres. No, era el pregó del poble, de la gent del carrer que, empesa per una injustícia que arrenca dels insults del pregoner oficial, va organitzar a la perfecció i en molt poc temps no només un pregó, sinó molts més elements de simbolisme que han passat desapercebuts. L’acompanyament de la castigada Coronela des del Fossar de les Moreres, on són enterrats milers de patriotes catalans, fins al Pla de Palau, on fou assassinat el General Moragues i exposat el seu cap en una gàbia durant més de 10 anys.

Un record que no hem d’oblidar, perquè fou el Borbó que ahir representava en Toni qui va executar milers de catalans que s’estimaven el seu país i defensaven la seva llibertat. Els mateixos que ahir, 10 generacions més tard, defensaven de nou la seva llibertat fent sentir un pregó que els representava i que reivindicava que no ens agrada que ens insultin.

Els mateixos descendents de la cort de Felip V són avui els que ens insulten cada dia per ser com som, per voler fer la nostra vida en llibertat, i per això no podem acceptar que l’alcaldessa de tots cridi a fer de pregoner algú que insulta com a mínim una meitat de la població.

No, Colau, no. No ets digna del teu càrrec i ahir t’ho vam demostrar milers de barcelonins que ja hem passat de les reivindicacions als fets. No en pensem deixar passar ni una més i sortirem al carrer quan calgui. Aquell carrer que et va fer famosa per lluitar suposadament pels més desvalguts, però que segueixen com abans perquè, com tu mateixa reconeixes, és molt difícil solucionar aquests problemes dins de l’Estat espanyol.

I és clar que ho és, per això els mateixos que ahir vam organitzar el pregó, juntament amb milers més de voluntaris convençuts i determinats, seguirem de forma organitzada i totalment pacífica ─ah, i sense insults─, construint la República que solucionarà els problemes de la gent que dius defensar. En definitiva, la gent del carrer ahir era al Pla de Palau; els acomodats éreu al Saló de Cent.

Vull fer un esment especial a un altre dels detalls que han passat desapercebuts per la majoria que no van veure ahir el pregó de la gent del carrer, la interpretació del Rap per la independència, creat per a l’ocasió i que apropa a molts joves dels que dius representar, Colau, a la realitat de la problemàtica del moment.

El nostre problema és de manca de democràcia, perquè l’Estat espanyol no descansa sobre uns fonaments democràtics, no ho ha fet mai, a cada generació d’una manera diferent ha utilitzat la força i l’amenaça per mantenir l’ordre, no el convenciment i el diàleg. Milers de joves veuran amb aquest rap les mentides que molts amagueu, i aconseguirà incrementar encara més la base de l’independentisme. Gràcies. Colau

Però per acabar, jo, com a empresari, et dic que he recolzat el pregó del poble, rascant-me la butxaca no perquè et tingui cap antipatia, que no te’n tinc, sinó perquè no vull veure com et carregues un model de ciutat moderna, avantguardista i líder en molts sectors com el turístic, però també com el tecnològic. Els darrers dies s’ha conegut que dues empreses importants aturen les seves inversions de star-up tecnològiques que havien decidit establir-se a Barcelona. Ho han fet perquè des de l’Ajuntament senten que no se’ls recolza.

I això no només és una mala noticia per a centenars de joves formats que perdran una gran oportunitat de somniar, sinó perquè ens condemna a un model d’una Barcelona trista i melancòlica com la que descrivia el teu pregoner Andújar. És això, el que vols per a la capital del nou Estat?

*Lliure i Millor (23/9/2016)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *